Jdi na obsah Jdi na menu
 


SURIKATY

13. 7. 2008

Obrazek

SURIKATY

Český název: surikata, starší název hrabačka

Latinský název: Suricata suricatta

Čeleď: promykovití( Herpestidae)

Délka těla: 26 -28 cm

Dělka ocasu: 20 - 22cm

Hmotnost: 0,7 - 1,3 kg

Rozšíření (nelovit - přísně zakázané právně i NICS zakázáno) Tresty jsou velmi přísné: jižní Afrika, suché oblasti

Velikost skupiny: 5- 30 jedinců

Velikost teritoria: 6 - 15 km čtverčných

Pohlavní dospělost: ve věku 1 roku

Délka březosti: 11týdnů (73 - 77 dnů)

Počet mláďat ve vrhu: 2 - 5

Dělka života: 12,5 roku (v zajetí)

MISTŘI V HRABÁNÍ

Velikost podzemního města: 80 - 800 m     čtverečních

Počet vchodů: 15 - 90

Hloubka nor:  až 3 metry

Průměr chodeb: 15 cm

Počet doupat v teritoriu:  až 5

Uši: utavíratelné zvukovody

Přední tlapky: 4 silné nezatažitelné drápy, každy z nich dlouhý asi 1 cm

SÁM NEJSI NIC, TO PLATÍ PRO LIDI I PRO ZVÍŘATA

ŽÁDNÝ TVOR NA SVĚTĚ NENÍ ÚPLNĚ SÁM, I ZVÍŘATA, O KTERÝCH SE VÍ, ŽE ŽIJÍ SAMOTÁŘSKY, JSOU VE SKUTEČNOSTI ZAPOJENA DO URČITÉHO VELMI VOLNÉHO SPOLEČENSTVÍ. ALE PRO NĚKTERÁ PLATÍ VÝŠE UVEDENÁ VĚTA DOSLOVNĚ- JEDINEC NENÍ NIC, NEMÁ PRAKTICKY NADĚJI NA PŘEŽITÍ. K TÉMĚŘ NAPROSTÉ DOKONALOSTI, IDEÁLU, O JAKÉM SE NÁM LIDEM MŮŽE JEN ZDÁT , DOVEDLI SVÉ MALÉ SOUŽITÍ MALÉ JIHOAFRICKÉ ŠELMIČKY SURIKATY.

 

Náhledy fotografií ze složky Animals

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář