Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tučnák císařský

2. 2. 2008

Tučňák císařský

Výskyt: Antarktida , Délka: 1,2 m

Tučňák císařský je obyvatelem pobřeží a okolí jižního pólu. Je to největší druh tučňáka. Hnízdi v době dlouhé a kruté antarktické zimy. Nestaví si žádné hnízdo. Samice snese jediné vajíčko, vážící asi 450 gramů, do kožovitého záhybu na nohou, aby nevychladlo. Za pár hodín vajíčko předá samci a vydá se na několik týdnů trvající pouť k moři za potravou. Samec pak po dva měsíce krutých mrazů stojí trpělivě na hnízdišti, zahřívá vajíčko a čeká na samičku, až ho vystřídá. V té době se nemůže ani nasytit a zhubne skoro o polovinu.

Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Animals

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Poozor na obrázek

(tucnakinfo, 1. 12. 2009 13:18)

Obrázek k přidanému příspěvku patří jistým tučňákům patagonským. Jsou si s tučňákem císařským pravda velmi podobní. Více informací můžete na lézt na těchto stránkách tučňákům věnovaných: tucnakinfo.estranky.cz nebo penguinsworld.estranky.cz - stránky jsou jinak velice zajímavé a poučné.